Mersin Ulu Camii


ULU Camii
1898 yılında Sultan II.Abdülhamit zamanında, Saydalı Abdülkadir Seydavi öncülüğünde halk tarafından yaptırılan eski Gümrük Meydanındaki (Günümüzde Ulu Çarşı) Yeni Cami yıktırılmış, yerine büyük ve modern Ulu Cami inşa edilmiştir.
Cami üç katlıdır. Zemin katta 2000 kişilik ibadet mekanı ve son cemaat yeri bulunmaktadır. Ayrıca bodrum katında 400 kişilik konferans salonu olan caminin, iç yüzeyinde ilk defa bu camide uygulanan rumi ve hatai desenli Kütahya çinisi ile profilli ve oymalı ahşap malzeme kullanılmıştır, ibadet mekanına giriş tavanında rumi desenli renkli malakari rölyef uygulanmıştır. Mihrabı çini ve ahşap karışımıdır.
Mukarnaslı alçıdan yapılmış olup, üst kavsarasının yüzeyi altın varak kaplanmıştır. 2 şerefeli iki minaresi vardır.

Ulu Çarşı
Ulu caminin yanında kurulmuş olan ulu çarşı 2 katlıdır.
Ulu çarşı da şeçkin kuyumcular ve şeçkin alışveriş mağazaları bulunmaktadır.
Ayrıca mimarisi ile de başarılı cumhuriyet yapıtlarından olan ulu çarşı mersin de görülmesi gereken yerlerden biridir.
Ulu çarşının tam ortasında yıllardır ulu çarşıda bulunan ve insanlardan korkmayan yabani güvercinleri besleyerek hoş anılar yaşıyabilirsiniz.
"Mersin Ulu Camii" Devamını oku
Etiketler: , , 0 yorum | edit post

Mersin Atatürk Evi

Mersinin en önemli ve işlek caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi üzerinde kentin odak noktasında yer alan bu yapı 1897 de dönemin Almanya Konsolosu Bay Christmanın Mersinli Mavromati ailesinden bir bayanla evliliği nedeniyle konut olarak kullanılmak üzere yaptırılmıştır. Mimari bilinmemektedir.
1980 yılında yapının kamulaştırılması kararlaştırılarak restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. 1982 yılından itibaren de Kültür Bakanlığının mülkiyetindedir. 1992 yılına kadar süren restorasyon çalışmaları sonucu 12 Ekim 1992 tarihinde Atatürk Evi ve Müzesi olarak resmi açılışı yapılmıştır.
Mersin Atatürk Evi ve Müzesinin alt katı, Fotoğraflar ve Belgelerle Atatürk Müzesi olarak hazırlanmıştır. Ayrıca Ankara, Anıtkabir Müzesinden getirilen 22 adet kişisel eşyası da sergilenmektedir.
Etnoğrafik eserlerin sergilendiği üst katta salona açılan yedi odanın ikisi yatak odası, biri çalışma odası, dördü ise oturma odası olarak değerlendirilmiştir.
"Mersin Atatürk Evi" Devamını oku
Etiketler: , , 0 yorum | edit post

Mersin Limanı


Doğu Akdenizin en önemli limanlarından olan Mersin Limanı, ülkemizin ithalat, ihracat ve transit ticarette en önemli limanlarındandır.
Mersin in kurulduğu yıldan itibaren liman şehri olması, ticari potansiyeli Mersin Limanını Bölge Limanı hüviyetine koyarak potansiyelini genişletmiştir.
27 Adet rıhtımı, 3.120 m. toplam rıhtım uzunluğu, yıllık 4.250 gemi kabul kapasitesi bulunmaktadır.
"Mersin Limanı" Devamını oku
Etiketler: , , 0 yorum | edit post

Mersin Muğdat Camii

Ankara Kocatepe Camiinden sonra, Cumhuriyet döneminin ikinci büyük cami Muğdat Semtindedir.
Cemaat yeri, ana kubbe, son cemaat yeri ve mahfil katından ibaret olan ve klasik Osmanlı mimarisi tarzındaki yapı, toplam 5.500 kişiliktir.
Üçer şerefeli, 81 m yüksekliğinde 4 adet minaresi, konferans salonu, kütüphane, aşevi, misafirhane, sağlık ocağı ve diğer birimleriyle külliye özelliği taşır.
"Mersin Muğdat Camii" Devamını oku
Etiketler: , , 0 yorum | edit post

Mersin Yat Limanı

Kent merkezindeki yat limanı mersinin en seçkin yerlerinden olan Çamlıbel mahallesi ve Ortodoks kilisesi civarındadır.
Yılın belli zamanlarında yarışlara da sahne olan bu yat limanı Mersin limanının bir kolu gibidir.
Yat limanında gezinirken restoran tipi gemilerde balık ekmek yiyerek limanın nefis manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
"Mersin Yat Limanı" Devamını oku
Etiketler: , , 0 yorum | edit post

Mersin Gökdelen (52 Kat)

Türkiye'nin en büyük gökdeleni ünvanını da elinde bulunduran bu devasa yapı 52 kattan oluşmaktadır.
Şu an 5 yıldızlı bir hotel olan olarak işletilen bu yapı depreme karşı esneme özelliği olan bir yapıdır.
Çevresin de metropol alışveriş merkezi de bulunan gökdelen mersinin çehresini değiştirmiştir.
Yanına kurulan defterdarlık binasıda Türkiyenin büyük devlet binalarındandır.
Mersin'e geldiğinizde mutlaka 52. kattan Mersin manzarasına bakınız, belleğinizde hoş anıların kalacağından emininiz.
"Mersin Gökdelen (52 Kat)" Devamını oku

Mersin Müzesi

Kent merkezindeki Kültür Merkezi'nin doğu cephesindedir. Arkeolojik ve etnografik eserler üç ayrı salonda teşhir edilmektedir.
Taş eserlerin sergilendiği birinci salonda Roma dönemine ait mermer insan başları, heykel ve steller ile anforalar yer almaktadır. Pişmiş kilden (Terracota) yapılmış terliksi formdaki mezarlar, Pompeipolis antik kentinde bulunmuştur.
İkinci salonda Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden Yumuktepe ve Gözlükule kazılarından çıkarılan Yeni Taş, Bakır Taş ve Eski Tunç dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bunlar iki kulplu kaplar, ikili, üçlü, dörtlü sepet kulplu fincan şekilli kaplar, gaga ağızlı testiler ve çeşitli boyalı kaplardır. Ayrıca Eski Tunç, Urartu, Helenestik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli çanak, çömlek, cam ve bronz eserler, bronz, gümüş ve altın sikkeler bu salonda sergilenmektedir.
İ.Ö. ikinci bine ait kurşun figür, Hitit İmparatorluk dönemine ait mühürler dikkat çeken eserlerdir. Hayvan başlı gümüş, Urartu bilezikleri ve çeşitli dizi boncuklar, klasik ve Helenestik Çağ'a ait Lechyos, Kylix ve Sigilatalar ile Roma dönemine ait çeşitli form ve büyüklükteki cam eserler, altın diadem ve küpeler sergilenmektedir.
Etnoğrafik eserlerin bulunduğu üst kattaki üçüncü salonda; gümüş süs eşyaları, tesbihler, işlemeli kadın elbiseleri, peşkirler, ağaç ve bakır eşyalar, kilimler, nazarlıklar ile tabanca, kama ve barutluklar yer almaktadır. Müze bahçesinde ise çeşitli dönemlere ait taş eserler ile Pithoslar sergilenmektedir. İçel müzesinde 999 sikke ve 446 etnografik eser bulunmaktadır.
"Mersin Müzesi" Devamını oku

Mersin Kültür Merkezi


Şubat 1944-Kasım 1946 yılları arasında Mersin Valiliği tarafından halkevi binası olarak yaptırılmıştır.
Binanın özelliği, en büyük halkevi olmasıdır.
Çok amaçlı bir yapı olarak tasarlanmış ve döner sahne teknolojisi kullanılmıştır.
Mersin Halkevi (Kültür Merkezi) Binası, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasınca yürütülen "50. Yılda 50 Eser" projesi kapsamında seçilerek, Cumhuriyet döneminin öne çıkan 50 inşaat mühendisliği eseri içinde yer almıştır.
Halkevi, nam-ı diğer Kültür Merkezi bugün Mersin Devlet Opera ve Balesi temsillerine, çeşitli tiyatro temsilleri ile konserlere evsahipliği yapmayı sürdürmektedir.
Mersin Türkiyede 3 büyük şehirden sonra ilk Devlet Opera ve Balesi olan şehrimizdir.
"Mersin Kültür Merkezi" Devamını oku